Hogyan tisztítsuk a napszemüvegünket?

Hogyan tisztítsd a szemüveged?

  

A lencsék elég kényesek tudnak lenni, ezért nem is gondolnánk, mennyire fontos odafigyelni a megfelelő takarításra. A kellő odafigyeléssel évekkel tudjuk meghosszabbítani szemüvegünk éltettartalmát. 

Lencsénket csak szappanos langyos vízzel vagy a márkához tartozó tisztító folyadékkal (pl. Oakley) és a hozzá tartozó törlőkendővel takarítsuk. Papírtörlőt ne használjunk! Jó ötletnek tűnhet, de szeretett szemüvegünknek csak ártani tudunk vele.

 

A papírzsebkendő, póló vagy ingujj akkor sem a legjobb megoldás, ha minden kötél szakad. A különféle ruhadarabok és a papírzsebkendő szinte kivétel nélkül mindig hagy valamennyi koszt vagy porszemeket a lencsén, így mikromilliméter nagyságú karcokat okoz. A karcokat sem a műanyag, sem az üveg lencséről nem lehet eltávolítani. Még ha látszólag csak esztétikai is a baj, az aprócska karcokon keresztül a fény „megtörik”, így zavarja a szemet. Emiatt általában új szemüveget kell vennünk.

A keretet mindig annál a felénél fogjuk meg, amelyiket épp tisztítjuk, így biztosan nem görbítjük meg és nem törjük el. Higiénikus, ha időnként a keret széleit és a papucsokat is áttörüljük. Ezáltal a szemüveg jobban felfekszik majd az orrunkra, mivel, ha eltávolítjuk a zsíros szennyeződéseket, nem fog csúszkálni.

 

A szemüveg tárolásának legjobb módja

Szemüvegünk is megérdemli, hogy meglegyen a maga helye! Amikor nem viseljük, tartsuk tokban. Ha nincs kéznél, mindenképpen biztonságos helyre tegyük le a lencsével felfelé. Az is fontos, hogy a szemüveged ne legyen extrém hőmérsékletnek kitéve, még a legidőállóbb lencsében és keretben is kárt tehet. Műanyag lencsénél különösen ügyelni kell rá. Az extrém hőingadozás és az alaplencse eltérő szerkezete miatt repedéseket okozhat a rétegeken, ezért sem a tokot, sem a szemüveget nem ajánlott hosszabb ideig szaunában vagy nyáron az autó műszerfalán hagyni.

Vasárnap Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Szombat Január Február Március Április Május Június Július Augusztus Szeptember Október November December